INDYWIDUALNA I ZBILANSOWANA DIETA

Założenia diety oparte na badaniach klinicznych i najnowszych doniesieniach naukowych.

W nadwadze i otyłości

I faza - Intensywna redukcja

Obejmuje ona okres 2 tygodni i jest to etap oczyszczania organizmu. Należy zwrócić szczególną uwagę na zwiększenie podaży wody mineralnej. Pijemy ok. 2 l wody w ciągu dnia. Koniecznie rano na czczo, pół godziny przed posiłkiem wypijamy szklankę letniej wody z sokiem z cytryny, który wypłucze wszelkie nieczystości i ma działanie alkalizujące. Dietę rozpoczynamy od ściśle określonej podaży kalorii wyliczonej indywidualnie przez dietetyka stosując się do zaleceń specjalisty.

II faza - Regularna redukcja

II faza to okres, który trwa do momentu uzyskania satysfakcjonującej masy ciała. Na tym etapie diety niezmiernie ważne jest wsparcie dietetyka, szczególnie, gdy chcemy pozbyć się większej liczby kilogramów. Należy wyznaczyć sobie realną wartość masy ciała, którą chcemy osiągnąć. Niemożliwy do osiągnięcia cel rodzi frustrację. Nadal stosujemy się do zaleceń zawartych powyżej.
Na tym etapie włączamy stopniowo, po jednym tygodniowo, tzw. przyjazne węglowodany.

III FAZA - Stabilizacja metabolizmu

Jeżeli została uzyskana satysfakcjonująca masa ciała - moje gratulacje! Jednak nie można spocząć na laurach. Właściwie jest to najtrudniejszy etap, ponieważ z jednej strony uzyskaliśmy zadowalający efekt i właściwie mamy ochotę świętować, ale to pułapka. Właśnie teraz organizm szybciej niż kiedykolwiek przy nieprzestrzeganiu diety potrafi wrócić do starych rozmiarów, - czyli nastąpi tzw. efekt jo jo. Co więc zrobić? Odpowiedź jest prosta - trzymać się poniższych wskazówek. Przyjmuje się, że ten niebezpieczny okres zależy od liczby utraconych kilogramów, oblicza się go mnożąc 10 dni na każdy stracony kilogram, tzn., jeśli straciliśmy 12 kg ta faza musi trwać 120 dni. Jeśli zaniedbamy tę część diety będziemy rozczarowani, ponieważ kilogramy szybko powrócą. Dlaczego tak się dzieje?

      1. Organizm, który szybko chudnie czuje się biologicznie zagrożony i intensyfikuje uczucie głodu, dlatego tak ważne jest by nie stosować drastycznych kuracji,
       
      2. Organizm ograniczy maksymalnie wydatek energetyczny w myśl zasady "mało dostaję, mało wydatkuję", spowalnia przemianę materii,
       
      3. Nasze ciało będzie w tym przejściowym okresie zdecydowanie lepiej przyswajać kalorie, ponieważ organizm pamięta maksymalną masę ciała i będzie do niej dążył.
       

Wymienione wyżej czynniki powodują, że właśnie w tym momencie osoba zachwycona swoją nową sylwetką jest najbardziej narażona na szybki powrót do stanu pierwotnego. Dlatego tak ważne jest, aby ten etap kuracji traktować wyjątkowo poważnie i ściśle przestrzegać zaleceń dietetyka oraz zwiększyć aktywność fizyczną.

W chorobach przewlekłych

W wielu chorobach dieta jest często nierozerwalnym elementem w procesie leczenia. Stosowana nierzadko przez całe życie, powinna dostarczać wszystkich niezbędnych składników pokarmowych. Jednak wiele osób odżywia się nieprawidłowo, ponieważ przygotowanie zbilansowanej diety przez samego chorego nie jest łatwe, tak więc warto zasięgnąć porady dietetyka, który podpowie lub przygotuje indywidualną, zbilansowaną dietę uwzględniającą Twoje schorzenie.

Medycyna Żywienia

1. W chorobach ukł. krążenia

2. W zespole metabolicznym (miażdżyca, nadciśnienie, cukrzyca, nadwaga, otyłość)

3. W chorobach reumatologicznych

Czytaj więcej

MEDYCYNA ŻYWIENIA - przełom w leczniu chorób przewlekłych - tj:

  • choroby krążenia
  • nadciśnienie
  • cukrzyca
  • choroby o podłożu reumatologicznym - szczególnie RZS

Terapia skutecznie obniża poziom glukozy , hemogloginy glikowanej, "złego cholesterolu" , białka CRP, przywraca wrażliwość na insulinę.

Dzięki diecie , której skuteczność została potwierdzona przez kilkunastoletnie badania kliniczne możesz skutecznie odzyskać zdrowie i dobre samopoczucie.

Dieta dr Ornisha - Dr Ornishs Program for Reversing Heart Disease w 2010 r. uzyskała aprobatę Amerykańskiego Departamentu Zdrowia .

Medycyna żywienia jest elementem tzw. medycyny stylu życia - lifestyle madicine , która opisywana jest jako Medycyna XXI w.

Jej główne założenia to prewencja i terapia chorób przez zmianę stylu życia - głownie:

  • zdrowe odżywianie, aktywność fizyczna, redukcja stresu , zaprzestanie palenia tytoniu , unikanie spożywania alkoholu.

Efektywność terapii - zmniejszenie ryzyka:

  • cukrzycy typu 2 - 73%
  • zawału serca - 81%
  • udaru - 50%
  • nowotworów - 30 - 40%

 

Dieta lecznicza

1. W chorobach gastrologicznych

      - w nieswoistych chorobach zapalnych jelit,
      - w zespole jelita drażliwego,
      - u chorych ze stomią,
      - w chorobach wątroby i trzustki,
      - w uchyłkowatości jelita grubego,
      - w zaparciach,
      - w chorobie refluksowej,

2. W chorobach nefrologicznych

      - w niewydolności nerek,
      - w niewydolności nerek w okresie dializacyjnym,
      - w nefropatii cukrzycowej,
      - w chorobach metabolicznych (dnie moczanowej)

3. W chorobach nowotworowych

    Osoby dotknięte chorobą nowotworową, poddane procedurom medycznym często sądzą, że nic nie zależy od nich. A jednak tak wiele mogą zrobić samodzielnie, aby wspomóc leczenie. Odpowiednio przygotowana dieta, obecność przeciwutleniaczy w diecie jest bardzo ważna. Wiele zależy od nas samych!

4. W leczeniu cukrzycy, również w cukrzycy ciężarnych

    Odpowiednia dieta jest nierozerwalnym elementem w procesie leczenia cukrzycy. Żywienie w ciąży ma bardzo duży wpływ na zdrowie i rozwój dziecka oraz na zdrowie matki, szczególnie gdy pojawia się cukrzyca ciężarnych. Szacuje się, że występowanie cukrzycy w ciąży wynosi 2-12% i często jest to wynik wzrostu oporności na insulinę.

5. W nietolerancji pokarmowej i alergii

    Przygotowanie zbilansowanej diety w przypadku nietolerancji pokarmowej lub alergii nie jest proste, szczególnie, gdy problem dotyczy wielu alergenów i związanych z nimi reakcji krzyżowych. W takim przypadku również warto poprosić o pomoc dietetyka, który opracuje indywidualną, zbilansowaną dietę.

III. DIETA KOBIET W CIĄŻY I KARMIĄCYCH PIERSIĄ

IV. DIETA W OKRESIE MENOPAUZY

V. DIETA PRZECIWGRZYBICZA stosowana przy przeroście Candida albicans

Dieta wspomagająca funkcjonowanie mózgu dzieci i dorosłych

Jak utrzymać wydajność mózgu na najwyższym poziomie, jak zapobiegać następującym z wiekiem zmianom degeneracyjnym, jak pomóc osobom, które doznały urazu czaszkowo - mózgowego? Dieta jest w tym przypadku niezwykle konieczna.

http://www.eam.pl